Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΕΝΟΤΗΤΑ 4

Πρόγραμμα, Μέρος 4ο:                                   Ποιότητα Ζωής-Περιβάλλον:
  Δυστυχώς το νησί της Κερκύρας, παρά το ότι αποτελεί τον παλαιότερο τουριστικό προορισμό της χωράς και έναν από τους παλαιότερους της Ευρώπης, παραμένει εγκαταλελειμμένο, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και χρηματοδότηση. Ούτε Νοσοκομείο δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου θα μπορούσε να θεωρηθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, αφού παραμένει ίδιο από τις εποχές των Βενετών και των Άγγλων... Το αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι οι Κερκυραίοι να έχουν από τα χαμηλότερα επίπεδα ζωής στη χώρα (τι ειρωνεία για τους κατοίκους του ομορφότερου νησιού της Ελλάδας) και ο τουρισμός να παρακμάζει... Δεδομένων και των οικονομικών στοιχείων και των περιορισμένων δυνατοτήτων του Δήμου δεν μπορούμε να υποσχεθούμε θαύματα, ούτε και να τάξουμε... "λαγούς με πετραχήλια" για τεράστια έργα, όπως θα κάνουν πολλοί συνδυασμοί. Μπορούμε όμως και ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με τους κατάλληλους ανθρώπους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, πιθανόν και με ιδιωτική συγχρηματοδότηση, να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν αισθητά τις ζωές όλων μας και θα προστατέψουν το πανέμορφο περιβάλλον (φυσικό και πολιτιστικό) του νησιού μας. Προτείνουμε:
 
1) Ενιαίος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και καθαριότητας. Επιτέλους θέλουμε καθαρή πόλη, καθαρά χωριά και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόγραμμα Επαναμοιβή (ΕΠ.ΑΝΑ.ΜΕΙ.ΒΙ. Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Μείωση, Βιοκαύσιμα), με το οποίο θα διαχειρισθούμε τα σκουπίδια στην πηγή, θα περιορίσουμε σημαντικά τα έξοδα, θα παράγουμε μεγάλο πλούτο από τους τόνους σκουπιδιών και αποβλήτων και θα απολαμβάνουμε μια πανέμορφη και κυρίως ΚΑΘΑΡΗ Κέρκυρα. Παράλληλα, δημιουργούμε και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Συχνός και συνεχής καθαρισμός πλατειών και οδών στην πόλη και στα χωριά με τη χρησιμοποίηση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Οι δήμοι διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό συγχρόνων μηχανημάτων για το σκοπό αυτό που μένουν ανεκμετάλλευτα, όπως τρακτέρ  με καταστροφείς, ειδικά μηχανήματα για το καθαρισμό των παραλιών κλπ.

2) Το δίκτυο ύδρευσης θα εκσυγχρονισθεί, για να παρέχει επάρκεια ποσίμου νερού, ώστε ο πολίτης να μην στερείται το πιο πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση του και προ πάντων να μην το πληρώνει πανάκριβα. Παράλληλα, βελτίωση και επέκταση του δικτύου αποχέτευσης. Διαχείριση τους από νέα, ενιαία και αναδιοργανωμένη ΔΕΥΑΚ.
3) Νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για τη πόλη της Κέρκυρας και τους οικισμούς. Στόχοι μας η μείωση του αρχικού κόστους για την οικοδομή, η ανάπτυξη του τομέα της οικοδομής για τη προστασία των θέσεων εργασίας, το τέλος της άναρχης δόμησης και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

4) Προστασία της αρχιτεκτονικής αισθητικής του νησιού μέσω της πολεοδομίας. Η αρχιτεκτονική της πόλης και των χωρίων αποτελεί πηγή τουρισμού και πρέπει να προστατευθεί. Πρόγραμμα αναπλάσεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και δημοσίων χώρων, σύμφωνα με την παραδοσιακή Κερκυραϊκή αρχιτεκτονική. Εκμετάλλευση των τρεχόντων προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, πράσινα κτίρια κλπ). Ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης τεχνιτών, κτιστών κλπ με παροχή πιστοποίησης γνώσης της Κερκυραϊκής και της πράσινης αρχιτεκτονικής.

5) Πρόθεση μας το "ξεμπλοκάρισμα" του άξονα Βορρά-Νότου. Πιστεύουμε ότι η ταχύτερη και οικονομικότερη λύση είναι η διάνοιξη δυο σηράγγων (Άγιος Παντελεήμονας-Άγιοι Δέκα) για να εκμεταλλευτούμε και τα αδρανή υλικά που θα προκύψουν από τις εκσκαφές. Άμεση βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου (διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις, περιμετρικές οδοί στα χωριά που έχουν ανάγκη). Χρήση για τα έργα αυτά και των αδρανών υλικών που θα προκύψουν με παράλληλη ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων από τις οικοδομές εργασίες, που είναι διάσπαρτα σε όλο το τοπίο του νησιού.

6) Εκπόνηση συγκοινωνιολογικής μελέτης για την ευκολότερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λύση του κυκλοφοριακού της πόλης. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να έχουμε ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή της. Νέοι χώροι στάθμευσης μέσα και έξω από την πόλη.

7) Πρόγραμμα ποδηλατοδρόμων, με υπεύθυνο όμως σχεδιασμό. Πιστεύουμε ότι οι ποδηλατοδρόμοι πρέπει να υπάρχουν, σχεδιασμένοι όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τους ποδηλάτες και να μην ταλαιπωρούν πεζούς και οδηγούς. Επέκταση του δικτύου και στην ύπαιθρο (ορεινές διαδρομές).

8) Αναπλάσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους (στα χωριά και στη πόλη) για την αισθητική τους αναβάθμιση και τη λειτουργικότητα τους, ειδικά για ΑΜΕΑ. Ανάπλαση των αστικών και περαστικών πάρκων (Γαρίτσα, Μαντούκι) και δημιουργία νέων (πχ πάρκο φυλακών). Αναθέσεις μόνον κατόπιν διαγωνισμών.

9) Μείωση του χρόνου  από και προς την Ηγουμενίτσα με την άφιξη πλοίων νέας τεχνολογίας, τύπου Καταμαράν. Τακτική και απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση (πορθμείο) του νησιού με την Ιταλία. Κατασκευή νέου λιμανιού και μαρίνας στο Σιδάρι. Τα Διαπόντια πρέπει να επανασυνδεθούν με το νησί της Κέρκυρας. Απόκτηση ταχυπλόου καταμαράν με αναχώρηση καθημερινά από το λιμάνι της Κέρκυρας με Κασσιώπη - Άγιο Στέφανο - Διαπόντια νησιά και επιστροφή. Ενιαίος φορέας διαχείρισης, συνεχούς καθαρισμού και εκβάθυνσης λιμανιών και μαρίνων με την απόκτηση από το Δήμο ενός συγχρόνου περιστρεφομένου αμφιβίου εκσκαφέα τύπου
Long reach με στεγανά, που θα καθαρίζει τα λιμάνια όλο το χρόνο και η άμμος από την εκβάθυνση θα μεταφέρεται με φορτηγά σε περιοχές που έχουν έλλειψη όπως στα Γουβιά, Αρίλλα κλπ.

10) Ενιαίος φορέας διαχείρισης των δασών. Εποχικοί δασοπυροσβέστες στο Δήμο και έγκαιρος καθαρισμός των ζωνών πυροπροστασίας και των δασών αλλά και των ιδιωτικών εγκαταλελειμμένων περιουσιών που θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες για την επέκταση πυρκαγιάς. Χρήση των πλέον συγχρόνων μεθόδων πυροπροστασίας. Δίκτυο παρατηρητηρίων. Δημιουργία νέων ομάδων εθελοντών, αλλά και συνεργασία και συνεργασία με ήδη υπάρχουσες ομάδες για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Ταχεία αναδάσωση των πρόσφατα καμμένων δασών και ελαιώνων.

11) Προστασία του, μοναδικού στη Μεσόγειο, Ελαιώνα της Κέρκυρας και ένταξη τμημάτων του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας φυσικής κληρονομίας της UNESCO. Σε σημεία που δεν είναι σωστή η διαχείριση, θα χαμηλωθούν οι ελιές με κατεύθυνση την βιολογική καλλιέργεια για μεγαλύτερες οικονομικές αποδόσεις. Ίδρυση Δημοτικού εμφιαλωτηρίου για την σωστή προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας Κερκυραϊκού ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές, με κύρια αγορά την ανερχόμενη αγορά της Ρωσσίας. Διαχείριση και εκμετάλλευση των ελαιουργικών αποβλήτων, (μούργα, πυρήνας, φύλλα) και μετατροπή τους σε οργανικά λιπάσματα. Συνεργασία με εταιρίες ειδικευμένες στο αντικείμενο, όπως η εταιρία
R.E.T. LTD (St. Petersburg). Αντιπρόσωποι και επιστήμονες της εταιρίας ήδη έχουν επισκεφτεί την Κέρκυρα μετά από πρόσκληση του συνδυασμού μας και σύντομα θα προχωρήσουν σε οικονομοτεχνική μελέτη στην δημιουργία του πρώτου εργοστασίου προηγμένης τεχνολογίας στην Κέρκυρα. 

12) Δημιουργία υποθαλάσσιου βιοτόπου στο Βορρά (Παλαιοκαστρίτσα).  Βύθιση πλοιαρίων για την προσέλκυση ενός αξιόλογου ποσοστού από τα 10.000.000 ερασιτεχνών επισκεπτών για καταδύσεις. Προστασία και ανάδειξη των ήδη υπαρχόντων. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Λευκίμμης θα μετατραπεί σε ένα πάρκο πολλών χρήσεων, που θα φέρει το όνομα της νεκρής μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, της Μαρίας Κουλούρη. Ενοποίηση πολιτιστικών και φυσικών σημείων ενδιαφέροντος (μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί, περιβαλλοντικά πάρκα κλπ) με δίκτυο μονοπατιών-ορεινών ποδηλατοδρόμων (mountain bike). Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε τον εναλλακτικό οικολογικό-αγροτικό τουρισμό!

13) Ενιαίος φορέας διαχείρισης και αξιοποίησης όλων των παραλιών του νησιού. Παραλίες ανοιχτές σε όλους, δωρεάν και ελεύθερες από το χάος της ξαπλώστρας-ομπρέλλας. Ο Φορέας θα είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό και τη προστασία τους. Τα καθίσματα σε γωνιές εκτός της αμμουδιάς ώστε όποιος θέλει να νοικιάζει, χωρίς όμως αυτά να καταλαμβάνουν όλο το χώρο, ενοχλώντας τους υπόλοιπους παραθεριστές. Στόχος μας σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και υπαλλήλους του Δήμου που θα είναι υπεύθυνοι και για τον συνεχή καθαρισμό της παραλίας, η διάθεση τους στους επισκέπτες, δωρεάν. Παραλίες αφιερωμένες σε ειδικές δραστηριότητες (συναυλίες, φεστιβάλ κλπ). Απαραίτητη η χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων καθαρισμού των Καποδιστριακών Δήμων αλλά και απόκτηση άλλων συγχρόνων για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

14) Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να καλύπτει όλο το νησί. Πλήρης χρήση της για να τηρούνται οι Νόμοι και να αποφεύγονται διενέξεις μεταξύ των κατοίκων. Έλεγχος για παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, βανδαλισμούς, ρύπανση, ηχορρύπανση και άλλες παρανομίες που είναι στις αρμοδιότητές τους.

15) Αναδιοργάνωση της Πολεοδομίας, για την προστασία της αισθητικής του νησιού και της ιδιοκτησίας των κατοίκων από παράνομες παρεμβάσεις.
Μετατροπή οικισμών από παραδοσιακούς σε διατηρητέους, για μεγαλύτερη προστασία τους. Μεταφορά της Πολεοδομίας στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

16) Αναδιοργάνωση-βελτίωση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών του νησιού.

17) Δημιουργία ασύρματου δικτύου πρόσβασης στο Διαδίκτυο (wi-fi) αρχικά στην πόλη της Κέρκυρας και σταδιακά στο υπόλοιπο νησί. Πρόθεση για ενεργοποίηση σε συνεργασία με τη ΔΕΗ του υπογείου δικτύου ηλεκτροδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου