Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση της Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ για τις Μίνες ( στοές ) στην Κέρκυρα!

      
     

                                   Πρόταση που αφορά τις μίνες ( στοές ) στην Κέρκυρα!


      Έχουμε την τύχη να κατοικούμε σ' ένα νησί με απερίγραπτη ομορφιά αλλά και πλούσια ιστορία. Η Κέρκυρα ήταν από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα, που αποτέλεσε τουριστικό προορισμό με μεγάλη ζήτηση. Όλοι θυμόμαστε τις "χρυσές" εποχές της Κέρκυρας, οι οποίες βέβαια...δεν υφίστανται πια! Θεωρούμε ότι παρ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που μαστίζει πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο, πόλεις, η Κέρκυρα μπορεί να διεκδικήσει την παλιά της αίγλη! Οι τουρίστες είναι πλέον πιο απαιτητικοί και για το λόγο αυτό η Κέρκυρα δεν ικανοποιεί, μία μεγάλη μερίδα πιθανών επισκεπτών.    Μεγάλα έργα στην Κέρκυρα δεν γίνονται, το οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση, στα τουριστικά καταλύματα έχουν χρόνια να γίνει κάποια ανακαίνιση, πολλά από τα μνημεία μας ερειπωμένα, περιμένουν τη σειρά τους να καταρρεύσουν, τα μουσεία μας υπολειτουργούν.....κ.α. Τι νέο έχει  επιδείξει η Κέρκυρα από τη δεκαετία του 1960?      Ο ήλιος και  η θάλασσα, είναι ναι μεν πολύ σημαντικά στοιχεία για τους επισκέπτες μας, αλλά από κάποια στιγμή και μετά, χρειάζεται και κάτι νέο...κάτι διαφορετικό...κάτι με περισσότερο μυστήριο, προκειμένου να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα που αφορά την επιβίωση πολλών συμπατριωτών μας που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η Κέρκυρα λοιπόν, έχει να δείξει κάτι καινούργιο και συνάμα κάτι πολύ παλιό στον πιθανό επισκέπτη, το οποίο τόσα χρόνια μένει ανεκμετάλλευτο ( άξιο απορίας γιατί ),να χάνεται και να καταρρέει!!!! Αυτό λοιπόν είναι οι μίνες ( στοές ) που υπάρχουν κάτω από την Κέρκυρα. Η πρόταση μας λοιπόν, αφορά όλο το δίκτυο των υπόγειων στοών του οχυρωματικού έργου της Κέρκυρας! Τόσο αυτές που βρίσκονται μέσα στα φρούρια, όσο και αυτές που βρίσκονται εκτός! Γνωστές Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Γαλλία με τις πασίγνωστες κατακόμβες, η Ρώμη με τους υπόγειους λαβύρινθους, η Σκωτία, η Βουδαπέστη και άλλες....έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων οργανισμών ( History Channel, National Geographic ), που έχουν κάνει και ντοκιμαντέρ για τις υπόγειες στοές, αλλά και εκατοντάδων επισκεπτών, θέλοντας να τις δουν από κοντά. Γιατί λοιπόν όχι και στην Κέρκυρα!!Είναι κρίμα λοιπόν να χάνεται μία τεράστια ευκαιρία για παγκόσμια προβολή του νησιού μας, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό! Για όσα αναφέρθηκαν λοιπόν παραπάνω, προτείνουμε στον Δήμο της Κέρκυρας, τα εξής:

1)  Να κατατεθεί αίτηση - πρόταση, στην  Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην οποία ν' αναφέρουμε ότι επιθυμούμε τον καθαρισμό, την ανάδειξη, την υποστύλωση όπου χρειάζεται, ώστε να να γίνουν οι μίνες (στοές ) προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

2)  Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται οι χώρα μας και θέλοντας να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για το έργο αυτό, προτείνουμε όλες οι απαραίτητες εργασίες να προσπαθήσουμε να τις φέρουμε εις πέραν μέσα από τον εθελοντισμό! Θα μπορούν όσες εθελοντικές ομάδες επιθυμούν, να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, πάντα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση αρμόδιου αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα! Παράλληλα μπορούμε ν' αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, για τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστούν, για την φωταγώγηση του χώρου και για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για την ολοκλήρωση του έργου αυτού!

 3)  Να προτείνουμε συνεργασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Τμήμα, προκειμένου να μάθουμε την ιστορία των στοών αυτών, τους θρύλους αλλά και γεγονότα που ίσως διαδραματίστηκαν μέσα στις στοές και τα οποία θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τόσο για την επεξήγηση διαφόρων ευρημάτων μέσα στις στοές, όσο και για την προβολή τους μέσω διαδικτύου, αλλά και άλλων μέσων ενημέρωσης!

4)  Η Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ, όντας ένας από τους 20 φορείς - μέλη του Εθελοντικού Δικτύου Κέρκυρας, θα προτείνει σε κάποιους από τους υπόλοιπους φορείς που θεωρεί ότι μπορεί να τους ενδιαφέρει, να υπάρξει συνεργασία σε κάποιο επίπεδο ( π. χ. θα προτείνει στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης  να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, διαθέτοντας όσα μέλη της επιθυμούν να παρευρίσκονται στις μίνες κατά την διεξαγωγή των εργασιών, για την περίπτωση που χρειαστούν οι υπηρεσίες τους).

     Εν κατακλείδι, επισημαίνουμε ότι στην Κέρκυρα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά έργα που θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην βιωσιμότητα του νησιού, αλλά κατά πρώτο ρόλο, θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα οποιαδήποτε συμφέροντα μας φρενάρουν προς αυτή την κατεύθυνση!!! Όταν είμαστε ενωμένοι σε κοινό σκοπό....είναι πολύ δύσκολο να μην τον επιτύχουμε!!!

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν οι πολιτικοι δεν σκεφτονται......οι ενεργοι πολιτες απλως πράττουν...
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή