Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΕΝΟΤΗΤΑ 5

Πρόγραμμα, Μέρος 5ο:                                        

Πολιτισμός, Αθλητισμός και Τουρισμός: 

Πολιτισμός είναι η ικανότητα "διαχείρισης του εφικτού", μικρές και γοητευτικές κινήσεις για να περισώσουμε κατά το δυνατόν την παράδοση, τα μνημεία και την κουλτούρα των κάτοικων κάτω από το βάρος των γνωστών οικονομικών συνθηκών. Βεβαίως ο πολιτισμός είναι χρήματα, όχι μόνο επιδοτήσεις, αλλά και κερδοφορία. Κερδοφορία για τους συλλόγους, τις φιλαρμονικές, τις εκδηλώσεις και τους κατοίκους. Είναι προφανής η ενίσχυση του τουρισμού μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παράλληλα και με την ενίσχυση του αθλητισμού. Ο πολιτισμός θα πρέπει να διαχέεται σε κάθε δραστηριότητα και θα έχει λόγο στις υπόλοιπες 4 ενότητες του προγράμματος. Όσον αφορά τον τουρισμό, αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της Κέρκυρας και θεωρούμε ότι πρέπει να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον πολιτισμό του νησιού. Προτείνουμε:

1) Διεκδίκηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» ώστε να προβληθεί το νησί και να εξοικονομήσει πόρους.                                                                                                 
2) Ενίσχυση των μουσείων (όσων είναι υπό την εποπτεία του Δήμου) και δημιουργία νέων, πάντα υπό την αρχή της αυτοχρηματοδότησης, με την απορρόφηση του απαραιτήτου προσωπικού (πχ μουσείο φωτογραφίας και κινηματογράφου). Διαχείριση όλων των μνημείων και μουσείων αρμοδιότητας του Δήμου από μια και μόνο αρχή. Τέλος στο χάος των αρμοδιοτήτων
3) Ενοποίηση των αρχαιολογικών και μεσαιωνικών χώρων με διαγραμμίσεις διαδρομών, ώστε να ζωντανέψουν τα φρούρια, οι πλατείες και τα καντούνια, που τώρα μοιάζουν εγκαταλελειμμένα. Πλήρης ανακαίνιση-ανάδειξη όλων των μέχρι σήμερα εγκαταλειμμένων μνημείων (ενετικές σκοπιές, γεφύρια κλπ).
4) Ίδρυση φορέα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραδοσιακών εορτών και επετείων (βαρκαρόλα, καρναβάλι κλπ) και φεστιβάλ. Τουρισμός υψηλού επιπέδου όλο το χρόνο με ενεργή συμμετοχή των κατοίκων. Παράλληλα, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα (εργαστήρια, καταστήματα κλπ) που ασχολείται με αυτές, όπως σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης (πχ Βενετία).
5) Διοργάνωση από τον παραπάνω φορέα και όλων των Κερκυραϊκών φεστιβάλ τοπικών αλλά και ξένων, όπως η καθιέρωση του Agiotfest σαν το Woodstock της Μεσογείου, υπό το πρίσμα ότι η Κέρκυρα είναι το νησί της μουσικής. Προτεραιότητα: Διαγωνισμός – Αγώνες Τραγουδιού (όπως είχε δημιουργηθεί από τον Μ. Χατζηδάκη), Φεστιβάλ Φωτογραφίας μέσω του μουσείου φωτογραφίας και Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών (που κανείς δεν ξέρει γιατί σταμάτησε) Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής (ροκ-τζαζ), στη Λευκίμμη, διαγωνισμό χορού. Δημιουργία φεστιβάλ μουσικών συγκροτημάτων σε παραλίες του νησιού στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών φεστιβάλ (Γουντστοκ, Σερβία, Ήπειρος).
6) Πρόγραμμα "Κινούμενος Πολιτισμός". Κινητό συνεργείο κινηματογραφικών προβολών σε όλη την ύπαιθρο, ενίσχυση των θεατρικών συλλόγων και των παραστάσεων στην ύπαιθρο αλλά και κάθε άλλης πολιτιστικής εκδήλωσης. Στόχος μας κάθε μέρα και μια εκδήλωση στην πόλη και στα χωριά του νησιού, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.
7) Προώθηση με κίνητρα της κινηματογραφικής παραγωγής στο νησί, με κάθε διευκόλυνση από το Δήμο σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ και με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Κέρκυρα με τα φυσικά και πολιτιστικά της κάλλη αποτελεί έτοιμο σκηνικό για κάθε κινηματογραφική παραγωγή. Υποστήριξη για δυο ταινίες παγκόσμιας προβολής βασισμένες σε δυο αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν στην Κέρκυρα. Η ιστορία με την θυσία των Ιερολοχιτών Κερκυραίων που σαν σύγχρονοι Σπαρτιάτες θυσιαστήκαν στην αποστολή αυτοκτονίας το 1940 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο μπορεί να γίνει η νέα ταινία blockbuster του Χόλλυγουντ, που θα επαναφέρει την Κέρκυρα στον τουριστικό χάρτη, στα βήματα της ταινίας «Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι», που όλοι ξέρουμε την οικονομική ευημερία που έφερε στην Κεφαλλονιά με τις συνεχείς αυξήσεις στο τουρισμό της κάθε χρόνο.
8) Ενίσχυση και προώθηση της Κερκυραϊκής Λυρικής Σκηνής-Όπερας, μοναδικής στην Ελλάδα, με διεθνείς συνεργασίες.
9) Υπεύθυνη διοίκηση στο ΕΑΚΚ. Στόχος μας να μην επαναληφθεί η φετινή ντροπή της ουδέτερης έδρας. Ενίσχυση τοπικού αθλητισμού (ποδόσφαιρο, κρίκετ, μπάσκετ, ΝΑΟΚ κλπ). Επαναφορά διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Διεκδίκηση και από την Κέρκυρα της φόρμουλα 1 εκτός της Πάτρας, Ορχομενού, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, ράλλυ μοτοσυκλετών, ταχύπλοων σκαφών, αγώνες ποδηλασίας κλπ) ώστε να ενισχυθεί ο αθλητικός τουρισμός. Ενίσχυση των αθλητικών υποδομών του νησιού, ώστε να γίνει ακόμα και προορισμός φιλοξενίας και προετοιμασίας αθλητικών σωματείων.
10) Ανεξάρτητη εκστρατεία διεθνούς προβολής του νησιού σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Συνεργασία με αδελφές πόλεις και κράτη όπως η Βενετία, Μάλτα, Ελβετία, Ρωσσία, Αγγλία, Γαλλία, Σερβία. Προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής ενοποίησης των ενετικών πόλεων της Μεσογείου, για την από κοινού προβολή τους, την διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και ενιαίων τουριστικών διαδρομών.
11) Τουρισμός όλο το χρόνο. Τη «νεκρή» περίοδο του χειμώνα, ενίσχυση των διαφόρων φεστιβάλ, αθλητικών διοργανώσεων και συνεδριακού τουρισμού (φωτογραφικό σαφάρι, bird watching, πεζοπορία). Στροφή στην Κερκυραϊκή παράδοση και τα έθιμα, ώστε η Κέρκυρα να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους λάτρεις της ιστορίας και της παράδοσης.
12) Ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, ως απάντηση στο all-inclusive. Αγροτουρισμός, προγράμματα για ηλικιωμένους και ΑμεΑ σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός με εκμετάλλευση των μνημείων και της φύσης της Κέρκυρας σε συνδυασμό με τη προστασία τους.
13) Ίδρυση Υπηρεσίας Ποιοτικού Ελέγχου και Προβολής Τουριστικών Υπηρεσιών. Θα εκδίδεται ετησίως, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (φυσικά και στο Διαδίκτυο), ένα έντυπο προβολής του νησιού και των επιχειρήσεων που επιθυμούν και έχουν ελεγχθεί για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Κύρια κριτήρια ελέγχου θα είναι η καθαριότητα, οι τιμές, η προβολή, χρήση και η προώθηση των τοπικών προϊόντων και του Κερκυραϊκού πολιτισμού. Ως επιβράβευση, θα δίνονται πιστοποιήσεις και δωρεάν παγκόσμια προβολή, μέσω του Δήμου και των συνεργαζομένων φορέων.
14) Μεταμόρφωση του Βίδο και του Λαζαρέττο σε τουριστικά αξιοθέατα και νησίδες πολιτισμού. Σύνδεση τους με την πόλη με «μουσικά καραβάκια».
15) Ενίσχυση όλων των ομίλων (πχ σκακιστικός, ναυτικός), των φιλαρμονικών και των πολιτιστικών συλλόγων, δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.                                                                                                                
17) Δημιουργία τμημάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (ζωγραφική, φωτογραφία, γραφιστική κλπ).
Σύνθεση-Οργάνωση Προγράμματος
Μήττας Μιχάλης
Ανοιχτή Ολομέλεια Κίνησης
«ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου