Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΕΝΟΤΗΤΑ 1


Πρόγραμμα, Μέρος 1ο:    
Άμεση Δημοκρατία, Διαφάνεια και Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση: 

Βασική αρχή της κίνησης "Πολιτών Εξουσία" είναι η άμεση δημοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται με τη συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που τους αφορούν και τους επηρεάζουν. Παράλληλα, επιθυμούμε τη διαρκή κριτική όσων έχουν εκλεγεί σε θέσεις ευθύνης, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν άμεσα να συμβάλλουν στην επίτευξη της διαφάνειας στη διοίκηση του Δήμου, αλλά και στην ευκολότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Στόχος μας, ως κίνηση πολιτών, είναι ένας "καθαρός" και εξυπηρετικός Δήμος Κερκυραίων. Προτείνουμε:

1) Λήψη όλων των καίριων αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας (π.χ. ΧΥΤΑ, ανεμογεννήτριες, βιοτεχνική ζώνη, άξονας Βορρά-Νότου) άμεσα, από όλους τους κατοίκους, μέσω δημοψηφισμάτων. Η θέση μας αυτή είναι σύμφωνη και με τις αρχές του "Καλλικράτη", ενώ ο τρόπος διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων είναι πλέον οικονομικός και απλός και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

2) Διεξαγωγή, 18 μήνες από την ανάδειξη μας ως νέας δημοτικής αρχής, δημοψηφίσματος για την άποψη των δημοτών σχετικά με την πολιτική μας. Παραίτηση του επικεφαλής μας και δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση αρνητικής κρίσης τους από τους Κερκυραίους.

3) Δημοσίευση όλων των "πόθεν έσχες" και των περιουσιακών στοιχείων των εκλεγμένων μελών μας και των κοντινών συγγενών τους στην αρχή της θητείας μας αλλά και κάθε χρόνο. Πρόθεση επίσης μας η διερεύνηση των οικονομικών δεδομένων προηγούμενων δημοτικών αρχών. Επιτέλους να βρούμε "που πήγαν τα λεφτά" και να τιμωρηθούν όσοι τα καταχράστηκαν!

4) Δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ όλων των πρακτικών των συνεδριάσεων των οργάνων του Δήμου, των αποφάσεων, των προκηρύξεων, των διαγωνισμών, των αναθέσεων και των προσλήψεων. Δημοσίευση ακόμα όλων των προσφορών που έλαβαν μέρος σε κάθε διαγωνισμό, αλλά και της σύμβασης που τελικά υπογράφηκε (κόστος, ημερομηνία παράδοσης κλπ). Το ίδιο φυσικά θα γίνεται και με τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό του Δήμου.

5) Ίδρυση "Επιτροπής Οικονομικών και Παραγωγικότητας", αποτελούμενης από μέλη όλων των δημοτικών παρατάξεων και μάλιστα με άσο αριθμό εκπροσώπων για κάθε μια. Ουσιαστικά η αντιπολίτευση θα ελέγχει τα οικονομικά και την απόδοση του Δήμου και θα αξιολογεί κάθε 6 μήνες όλες τις υπηρεσίες του.

6) Διαβούλευση και από τους δημότες μέσω διαδικτύου πριν τη λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω δημοσίευσης της ημερήσιας διάταξης στο διαδίκτυο, ώστε ο καθένας να μπορεί να προτείνει.

7) Ίδρυση "Διαρκούς Επιτροπής Διαβούλευσης", με συμμετοχή όλων των τοπικών (επιχειρηματικών, παραγωγικών, εμπορικών, τουριστικών, εργατικών κλπ) φορέων αλλά και πολιτών, όπως προβλέπεται και από τον "Καλλικράτη". Οι αποφάσεις πλέον, θα λαμβάνονται συλλογικά.

8) Σε κάθε γραφείο Δημοτικού Διαμερίσματος, Ηλεκτρονικός υπολογιστής για το κοινό και δημοτικός υπάλληλος για την συντομότερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Όλα τα έγγραφα του Δήμου θα δίνονται πλέον από εκεί. Κατ' οίκον παράδοση σε άτομα που έχουν ανάγκη.

9) Ίδρυση "Γραφείου Εξυπηρέτησης του Κοινού" με αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις, προτάσεις και καταγγελίες του κοινού. Ώρα του Δημότη, για συναντήσεις των δημοτών με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους ώστε να πάψουν να είναι κρυμμένοι πίσω από γραφεία.

10) Διενέργεια εξαμηνιαίων (τουλάχιστον) Γενικών Συνελεύσεων των κάτοικων κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος για τη λήψη αποφάσεων και τη κατάθεση προτάσεων σχετικών με τις περιοχές τους. Άμεση προώθηση των αποτελεσμάτων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου