Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Πρόγραμμα, Μέρος 3ο:                  

Κοινωνική Πολιτική:

Οι πολιτικές του ΔΝΤ και του (η των) μνημονίου θίγουν κυρίως τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Ο νέος Δήμος Κερκυραίων οφείλει να παίξει το ρόλο του κράτους και με μέτρα κοινωνικής προστασίας, να προστατέψει όσους δημότες έχουν ανάγκη. Παράλληλα, όλες οι νέες αρμοδιότητες που παρέχει ο "Καλλικράτης" (υγεία, παιδεία κλπ), σε συνδυασμό βέβαια με τις αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης, πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Προτείνουμε:

1) Ο "Καλλικράτης" παραχωρεί στους δήμους την αρμοδιότητα για τις υπηρεσίες υγείας πρώτου βαθμού (κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ) με αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Υπ. Υγείας. Στόχος μας, σύμφωνα με τα παραπάνω, η δημιουργία ενός Δικτύου Υγείας στο Δήμο Κερκυραίων που να καλύπτει όλους τους κατοίκους αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του καλοκαιριού, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Φαινόμενα "τουριστογιατρών", "βρεταννολόγων" και άλλων εκμεταλλευτών της ανάγκης του Κερκυραίου και του τουρίστα πρέπει να εξαλειφθούν! Πρόγραμμα ενημέρωσης των τουριστών για τις υπηρεσίες υγείας ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης όσων δυσφημίζουν το νησί μας. Εξαγορά από το Δήμο 5 ασθενοφόρων, αλλά και πρόσληψη ειδικού προσωπικού που να καλύπτει όλο το νησί.

2) Πρόγραμμα δημοτικών παιδικών σταθμών που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων. Πρόγραμμα ενημέρωσης των παιδιών στις σχολικές αίθουσες από ειδικευμένα άτομα, στα θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.

3) Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων από το Δήμο, αρχικά τουριστικά, Η/Υ, καλλιτεχνικά (ενότητα 5, αρ 17) και σταδιακά ακόμα και τεχνικά και οικοδομικά (ενότητα 4, αρ. 4), συμφώνα με τις αρχές της “δια βίου μάθησης”.

4) Γραφείο "Κοινωνικής Προστασίας" για την ενημέρωση των κατοίκων, τον άμεσο έλεγχο και την παροχή κοινωνικών επιδομάτων που προβλέπει ο νόμος (ΑΜΕΑ κλπ). Ειδική πρόβλεψη για τους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει, ή είναι υπό πτώχευση και δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας. Παροχή "Κάρτας Κοινωνικών Αναγκών" σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

5) Ίδρυση "Κοινωνικού Παντοπωλείου", με χαμηλές τιμές (ή και δωρεάν σε ορισμένα προϊόντα), για είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα κλπ) με δικαίωμα συμμετοχής όσων έχουν Κάρτα Κοινωνικών Αναγκών. Αντίστοιχα Πρόγραμμα Προστασίας Αδύναμων (αστέγων κλπ) με παροχή στέγης και διατροφής σε ειδικούς χώρους στη πόλη και την ύπαιθρο.

6) Διευκόλυνση των μετακινήσεων για τα ΑΜΕΑ στην πόλη και στις υπηρεσίες του Δήμου (ράμπες κλπ). Προσλήψεις στο Δήμο με κοινωνικά κριτήρια (έμφαση στα ΑΜΕΑ).

7) Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" για όλους τους Κερκυραίους που έχουν ανάγκη, με νοσοκομειακό προσωπικό, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς. Ιδιαίτερη προστασία για τους υπερήλικες που έχουν ανάγκη.
8) Δημιουργία “Δικτύου Εθελοντισμού”. Κάθε πολίτης και επιχείρηση του νησιού θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εθελοντικά, δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος τις υπηρεσίες του σε άλλους που έχουν ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περιάψομε μόνο αντάλλαγμα την προβολή του από το Δήμο. Το “Δίκτυο Εθελοντισμού” θα βρίσκεται σε άμεση και διαρκή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
9) Ειδικές παροχές σε ανηλίκους που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στο σχολείο, τον αθλητισμό η τις τέχνες. Σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντισμού, παροχή υποτροφιών για μαθήματα Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ. Οικονομική ενίσχυση από το Δήμο αλλά και άλλες παροχές (κατασκηνώσεις κλπ).
10) Εφόσον πραγματοποιηθεί η μεταφορά του παλιού Νοσοκομείου στις νέες εγκαταστάσεις, το παλιό κτίριο να ανακαινισθεί και να διατεθεί μέρος του σε κέντρο υγείας για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης και το υπόλοιπο σε Γηροκομείο. Ο περιβάλλων χώρος να μετατραπεί μετά την εκσκαφή του σε υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου