Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

 Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τον περίφημο ελαιώνα της. Ένα φυσικό αξιοθέατο μοναδικό στον κόσμο που αν και λαοπρόβλητο και απροστάτευτο δεν χάνει την γοητεία του για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες.
 Δυστυχώς όμως δεν είναι το ίδιο γνωστή και για το λάδι της. Η παραγωγή είναι μικρή και συχνά χαμηλής ποιότητας (με λίγες εξαιρέσεις) ενώ και η ενασχόληση με αυτήν, δεν είναι καθόλου ελκυστική λόγω του ελάχιστου κέρδους (σε σχέση με τον κόπο) που αποφέρει.
 Φυσικά, η προστασία και ανάδειξη του ελαιώνα, και ως μνημείου παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Σχεδόν εξίσου επιτακτική όμως είναι και η ανάγκη, προώθησης της τοπικής παραγωγής υψηλής ποιότητας λαδιού για την ενίσχυση των εξαγωγών, της οικονομίας και της προβολής του νησιού. Σε αυτά τα πλαίσια ήρθαμε σε επαφή με ομάδα Ρώσων επιστημόνων (επικεφαλής Μ. Boutoussov), ειδικευόμενων στην διαχείριση και ανακύκλωση φυσικών προϊόντων, όπως το λάδι και η ελιά. Τα αποτελέσματα της οποίας σας παραθέτουμε εν
 συντομία: "Η Κέρκυρα μπορεί να παράγει ετησίως το 3% της ποσότητας ελαιόλαδου παγκοσμίως.
Η οικονομία που σχετίζεται με αυτή την παραγωγή είναι ανεκμετάλλευτη και σε παρακμή, αν και αποτελεί τη δεύτερη πηγή εσόδων του νησιού μετά τον τουρισμό. Αιτία η εξάρτηση από τις ιταλικές βιομηχανίες εμφιάλωσης και το χαμηλό κέρδος. Ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος του παραγωγού είναι η ανακύκλωση των λοιπών παραγώγων και των υποπροϊόντων της παραγωγής. Υπολογίζεται ότι 70% του καρπού της ελιάς χάνεται ως υποπροϊόν της παραγωγής, μολύνοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Απάντηση μπορεί να δοθεί από το πρόγραμμα ειδικής επεξεργασίας των φυτικών υποπροϊόντων που εφαρμόζει η  RET (ρωσική εταιρία που ειδικεύεται στην επεξεργασία φυτικών υποπροϊόντων).
Ως πηγή χρηματοδότησης προτείνεται η χρήση ευρωπαϊκών και εγχώριων κονδυλιών για πιλοτική εφαρμογή του νέου τεχνολογικά προγράμματος ανακύκλωσης, ενώ ως μέγιστο χρονοδιάγραμμα τίθενται οι 12 μήνες" σε συνεργασία με την RET."
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά βρίσκονται μακριά από μικροσυμφέροντα και υπόγειες συμφωνίες. Είναι στο χέρι μας να τις βρούμε και να τις εφαρμόσουμε!

http://politonexousia.blogspot.com/
ΤΗΛ. ΕΠ/ΝΙΑΣ 6997722113

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ
"ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου