Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Κερκυραίων Πρωτοβουλία για το μουσείο τυπογραφίας.

      Αγαπητοί συμπολίτες, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση των μελών μας, με θέμα συζήτησης, την ίδρυση μουσείου τυπογραφίας στην πόλη της Κέρκυρας από ιδιωτικό φορέα, αφού αναλύσαμε τα γεγονότα, όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα στον τόπο μας, καταλήξαμε  στο εξής συμπέρασμα:

1)  Η Κέρκυρα, χρειάζεται όλων των ειδών τα μουσεία,  μιας και το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της προέρχεται κατά πλειοψηφία απο τον τουρισμό, άρα η ίδρυση μουσείων γίνεται ταυτόχρονα και πόλος έλξης τουριστών.

2)  Εφόσον ο τραπεζικός οργανισμός, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, θα ελάμβανε απο το Υπουργείο Πολιτισμού, το ποσόν των 8.500.000ε, για την εύρεση του χώρου, την μετατροπή και τη στέγαση του μουσείου τυπογραφίας, μεσω του ΕΣΠΑ, θα έπρεπε ο χώρος αυτός, να συνάδει του αντικειμένου των εκθεμάτων. Θεωρούμε ότι ουδεμία σχέση έχει το μουσείο τυπογραφίας, με το φρούριο του Αγίου Μάρκου (νέο φρούριο), που ήθελε ο εν λόγο οργανισμός να στεγάσει το μουσείο. Εάν γίνει στο  συγκεκριμένο χώρο, ο μοντερνισμός που θα διεξαχθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις των Αγγλικών Στρατώνων, για την εξυπηρέτηση του κοινού, θα καταστρέψει την όλη ιστορική εικόνα! Το φρούριο του Αγίου Μάρκου, σχετίζεται με τις μάχες που δώθηκαν σε αυτό, κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας και το σταμάτημα του Ισλαμικού επεκτατισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη.

3)  Στην πρόταση που έγινε, σχετικά με τη στεγαση του εν λόγο μουσείου στο κτήριο της Βίλλα  Ρόσα, γνωστοποιώντας τα στοιχεια και την ιστορια της, τα μέλη αποφάσισαν παμψηφή ότι είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος ίδρυσης του μουσείου τυπογραφίας διότι:

α)  Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

β) Ήταν η οικία του ιδιοκτήτη του πρώτου Ελληνικού Τυπογραφείου της ΕΛΚΑ, του οποίου το  εργοστάσιο κατασκέυαζε χαρτόσημα, γραμματόσημα και χαρτονομίσματα του Ελληνικού Κράτους.

γ)  Το κτήριο κρίθηκε κατάλληλο για τη στέγαση τέτοιου είδους μουσείου, καθότι και οι χώροι της Βίλλα  Ρόσα, είναι επαρκής και ο κήπος που την περιβάλλει τεράστιος, τόσο για  για την υποδοχή τουριστικών λεωφορείων, όσο και για τυχόν άλλες εκδηλώσεις.

δ) Το κτηριο χρήζει άμεσης επισκευής, διότι είναι στα όρια της κατάρρευσης. Η στέγαση λοιπόν ενός
μουσείου, με χρηματοδότηση  τέτοιου ύψους ποσού, θα ήταν και η σωτηρία του κτηρίου, το οποίο
αρχιτεκτονικά, είναι στολίδι για την πόλη της Κέρκυρας.

Συμπερασματικά λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε, η θέση της Κερκυραίων Πρωτοβουλία είναι,  ΝΑΙ στην ίδρυση του μουσείου τυπογραφίας στην Κέρκυρα, είτε από ιδιωτικό είτε από δημόσιο φορέα, καθως επίσης και η στέγαση του στο κτήριο της Βίλλα Ρόσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου