Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ανακύκλωση και στήριξη στο Χαμόγελο του Παιδιού!

    Περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Στους άνδρες, το νερό
ενυπάρχει σε ποσοστό 60-65%, στις γυναίκες σε ποσοστό 50-60% και στα παιδιά ηλι-
κίας 5-8 χρονών βρίσκεται σε ποσοστό μέχρι και 70%! Έτσι καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε ικανή ποσότητα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Στην Κέρκυρα σε πολλές περιοχές το νερό που φτάνει στην βρύση του σπιτιού μας, δεν είναι κατάλληλο για πόση. Έτσι αρκετοί από εμάς αναγκαζόμαστε, είτε να γεμίζουμε παγούρια και να τα κουβαλάμε στα σπίτια μας, είτε ν' αγοράζουμε εμφιαλωμένο από τα Σούπερ Μάρκετ. Η κατανάλωση εμφιαλωμένου, επιφέρει όμως μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων που δυστυχώς τα περισσότερα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και όχι στην ανακύκλωση! Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι,προτείνουμε τα εξής:
1) Μπορείτε να μην πετάτε τα πλαστικά μπουκάλια  στους πράσινους κάδους ( Έτσι αποφεύγετε να ρυπαίνεται το περιβάλλον)
2) Μπορείτε να  επιλέξετε την ανταποδοτική ανακύκλωση  και να κερδίσετε ένα μικρό ποσό τους δύσκολους αυτούς καιρούς, (μπορείτε να το εξαργυρώσετε σαν έκπτωση στο λογαριασμό σας στο Σούπερ Μάρκετ).
3) Μπορείτε επίσης να επιλέξετε, το ποσό που αντιστοιχει στα ανακυκλώσιμα υλικά που επιστρέφετε, να πάει σε κοινωφελή σκοπό, συγκεκριμένα στο Χαμόγελο του παιδιού!
Στην προσπάθεια μας για την καμπάνια ενημέρωσης στην Κέρκυρα, θα γίνει πρόταση στον Δήμο Κέρκυρας να τοποθετηθεί ένα  σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη για όλους! Έχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία και το μόνο που χρειάζεται είναι συνεννόηση με το Δήμο.
     Προς το παρόν, στο Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος ( παρακαλώ η αναφορά στο συγκεκριμένο κατάστημα να μην θεωρηθεί διαφήμιση, γιατί δεν έχει αυτό το σκοπό), υπάρχει μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει! Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και προϋποθέτει τα πλαστικά μπουκάλια  να είναι άδεια, και ακέραια ( όχι σπασμένα). Τα τοποθετείται στην ειδική θέση και στο τέλος επιλέγετε ένα από τα δυο κουμπιά επιλογής ( επιστροφή στις αγορές σας ή προς Χαμόγελο του παιδιού). Ανά 3 μπουκάλια κερδίζετε 0,01 λεπτό. Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορείτε ν' ανακυκλώσετε κουτάκια αλουμινίου καθώς και λευκοσίδηρου. Θα μου πείτε είναι πολύ λίγο το ποσό, αλλά σκεφτείτε λιγάκι. Αν το κάνουν 10 άτομα είναι λίγα, αν το κάνουν όμως πολλά ? Παράδειγμα: Ένας μέσος άνθρωπος καταλώνει καθημερινά, (τουλάχιστον ), 3 λίτρα νερό, προς πόση, καφέ, μαγείρεμα κ.α....δηλαδή 2 πλαστικά μπουκάλια, επί 7 ημέρες μας κάνει 14 μπουκάλια την εβδομάδα, περίπου 60 το μήνα. Δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει, χωρίς να στερηθεί τίποτα,  0,20 λεπτά το μήνα στο Χαμόγελο του παιδιού. Σκεφτείτε αν όλοι μας  ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς,  έκαναν μια τέτοια κίνηση......Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό ,  101.080 κατοίκους, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή. Με απλές μαθηματικές πράξεις λοιπόν, καταλήγουμε ότι αν οι μισοί προβούν στην παραπάνω ενέργεια, δηλαδή περίπου 50.000, τότε μαζεύεται το ποσό των 10.000 ευρώ το μήνα!!!  Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό!!!! Προσφέρουμε σε παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη.....και κάνουμε και καλό στο περιβάλλον! Στον παραπάνω υπολογισμό δεν έχουμε υπολογίσει τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας και που αν γίνει μία συντονισμένη ενημέρωση και συντονισμός αποκομιδής πλαστικών μπουκαλιών,  και νέες θέσεις εργασίας θα έχουμε και μεγαλύτερο ποσό αξιοποίησης!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου