Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο ρόλος της ομάδας μελέτης του Οχυρωματικού


 Ο ρόλος της ομάδας μελέτης του οχυρωματικού θα είναι διπλός και θα περιλαμβάνει :
 
Την μελέτη βιβλιογραφικών πηγών και ιστορικών τεκμηρίων σχετικών με την οχυρωματική τέχνη, την ανάπτυξη του προμαχωνικού συστήματος και το πώς αυτό εφαρμόστηκε στις οχυρώσεις της Κέρκυρας. Την άντληση πληροφοριών από πηγές και ειδικούς, αρχειακές πηγές( βιβλιοθήκες, μουσεία) και ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό σχετικά με τις οχυρώσεις, τα πρόσωπα, τις πολεμικές τεχνικές άμυνας και επίθεσης, των ιστορικών γεγονότων με τα οποία συνδέονται, τις τροποποιήσεις και τις μετατροπές που υπέστησαν και τέλος, της ιστορικής και πολιτισμικής τους αξίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Την τεκμηριωμένη καταγραφή, φωτογραφική και σχεδιαστική, των οχυρωματικών έργων που έχουν διασωθεί με χρήση τεχνικών όρων οχυρωματικής. Την ανάδειξη και γνωστοποίηση της μνημειακής και ιστορικής τους αξίας στο κοινό της Κέρκυρας. Την αποστολή προτάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με απαιτούμενες επεμβάσεις που απαιτούνται προς επίρρωση των προσπαθειών για την προστασία και την ανάδειξή τους. Τη συμμετοχή, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση, σε δράσεις καθαρισμού με τη μορφή της εθελοντικής εργασίας, πάντα υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών.

  Ο σκοπός της ομάδας μελέτης του οχυρωματικού είναι ένας και συνοψίζεται στη δημιουργία μιας βάσης πολιτών, όπου με βαθύτερη και ουσιαστικότερη γνώση σε θέματα οχυρωματικής, θα είναι σε θέση να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και πληροφορίες στο ευρύ κοινό, καταρρίπτοντας παράλληλα διαχρονικές φημολογίες και μύθους του παρελθόντος, σχετικά με τα σωζόμενα οχυρωματικά μνημεία της πόλης μας. Να αφυπνίσει τη συνείδηση των κατοίκων σχετικά με την ιστορική και πολιτισμική σπουδαιότητα των μνημείων, ούτως ώστε η προστασία και η ανάδειξή τους να λάβει ωφέλιμο χαρακτήρα και να καταστεί επάξιο κληροδότημα προς τις επόμενες γενεές.

 
  Καλούμε όλους όσους επιθυμούν να διαθέσουν κάποιο από το χρόνο τους στην ομάδα αυτή, ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγελματικής ενασχόλησης, να επικοινωνήσουν μαζί μας για να δηλώσουν συμμετοχή. Δεν προαπαιτούνται γνώσεις πάνω σε θέματα οχυρωματικής και δεν θα υπάρξει δέσμευση σχετικά με την παραμονή σε αυτή.
Θα λειτουργεί με κοινές συναντήσεις, τακτικές ή μη, όπου θα  ανταλλάσσονται πληροφορίες, θα δίνονται κατευθύνσεις και θα συν αποφασίζονται οι ομαδικές ή ατομικές ενέργειες των μελών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6937255366 - 6951324892 – 6944580037
E-mail επικοινωνίας
kerkyraionprotovouliamko@yahoo.gr
pranako@yahoo.gr

6 σχόλια:

  1. (Να αφυπνίσει τη συνείδηση των κατοίκων σχετικά με την ιστορική και πολιτισμική σπουδαιότητα των μνημείων, ούτως ώστε η προστασία και η ανάδειξή τους να λάβει ωφέλιμο χαρακτήρα και να καταστεί επάξιο κληροδότημα προς τις επόμενες γενεές.)
    Με το που θα αφυπνιστεί η συνείδηση των κατοίκων με τη γνώση αμέσως θα έλθει μια νεράιδα με το ραβδί της να τα προστατεύσει και να τα αναδείξει.Τα χόρτα οι ρωγμές η λάσπη τα νερά που στάζουν οι αποχωματώσεις ο φωτισμός με τη μαγεία θα διορθωθούν και οι επισκέπτες θα κάνουν ουρές στα ταμεία.Και τα χρήματα που γι αυτό το σκοπό εξασφαλίστηκαν από το 2011 ως τώρα που πήγαν; Περάστε λοιπόν στη σφαίρα της Θεωρητικής μελέτης της φρουριακής αρχιτεκτονικής, και μέχρι να μάθει κι ο τελευταίος ενδιαφερόμενος που θ ασχοληθεί με το αντικείμενο, ίσως μείνει και κάποια (μάντρα) όρθια για να τη θαυμάζουν τα παιδιά μας.Αν ρωτήσουν βέβαια αυτά τα παιδιά πως και γιατί γκρεμίστηκαν κι αφού υπήρχαν χάθηκαν; απαντήστε μελετούσαμε φρουριακή αρχιτεκτονική για να τα διασώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως συνήθως είστε εκτός πραγματικότητας και δεν καταλαβαίνετε τι προσπαθούμε να κάνουμε! Αφού λοιπόν δεν σας καλύπτουν οι δράσεις μας(γατί αυτό προσπαθείτε να δείξετε με τα ρηχά σχόλια σας), μία και μόνη ερώτηση: γιατί ασχολείστε μαζί μας? Νομίζω πως αυτή η απάντηση αξίζει να διαβαστεί και όχι οι αμπελοφιλοσοφίες που αναφέρετε κατά καιρούς κάτω από αναρτήσεις μας. Εμείς σαν ομάδα, έχουμε αποφασίσει από καιρό τώρα να μην ξανασχοληθούμε μαζί σας, διότι πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο, εσείς πότε θα σταματήσετε ν' ασχολείστε μαζί μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού δεν καταλαβαίνετε ότι είστε ανεπιθύμητος και εξακολουθείτε να μας ενοχλείτε,παρόλο που σας το έχουμε τονίσει άπειρες φορές, τα σχόλια σας θα διαγράφονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή