Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αποτελεσμάτα και βράβευση των εθελοντών της δράσης " Κόψτε το δρόμο στη φωτιά " !

                     Βράβευση των εθελοντών που πήραν μέρος στην δράση
                                        " Κόψτε το δρόμο στη φωτιά "

  Σημαντικότατος ο απολογισμός της δράσης και αξιέπαινη η προσπάθεια των εθελοντών που πήραν μέρος στην δράση " Κόψτε το δρόμο στη φωτιά ".

Για το καλοκαίρι του 2012 και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λειτούργησαν 3 πυροφυλάκια με εθελοντές, στο Χλωμό, στον Πέλεκα και στο Τρουμπέτα!

Συνολικά πήραν μέρος στη δράση: 



30 εθελοντές,

οι οποίοι πραγματοποίησαν 64 βάρδιες

και διέθεσαν 256 ώρες εθελοντικής παρατήρησης!

Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώθηκε  από τους εθελοντές της δράσης για  7 πυρκαγιές και αρκετές παράνομες καύσεις, ακόμη και εκτός ωραρίου εθελοντικής παρατήρησης. 

Αναλυτικά πως ξεκίνησε η δράση



  Η ιδέα για τη δράση αυτή άρχισε να γεννιέται  μετά τις πολλές πυρκαγιές που είχαμε στο νησί μας το καλοκαίρι  του 2011.  Αρκετές από αυτές ήταν έργο εμπρηστών και με την προσπάθεια αυτή, θέλαμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, να συμμετέχουν πιο πολύ στα δρώμενα του νησιού, να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και βεβαίως να βοήθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το σημαντικότατο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ενημερώση, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη κατάσβεση της πυρκαγιάς!

  Έτσι λοιπόν, σαν συνέχεια της σκέψης αυτής, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας, κ. Νικόλαο Κολοβό, του αναπτύξαμε την ιδέα μας και ζητήσαμε την υποστήριξη και καθοδήγηση του για να μπορέσουμε να βάλουμε σε λειτουργεία την δράση αυτή! Η αντίδραση του ήταν αυτή που θα περίμενε ο κάθε εθελοντής και πραγματικά στάθηκε δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της δράσης και από τη συνεργασία αυτή, μόνο θετικά αποτελέσματα υπήρχαν!


Η δράση λοιπόν περιλαμβάνει:

α) Την ενημέρωση και ευαισθητοποιήση του κόσμου πάνω σε θέματα πρόληψης  και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, μέσω των ΜΜΕ με συχνές δημοσιεύσεις  στον τοπικό τύπο, αλλά και κυρίως μέσωτου διαδικτύου, με συνεχείς αναρτήσεις στο blog  της ομάδας αλλά  και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Fb, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας κυρίως νέων ανθρώπων και όχι μόνο!

β) Εθελοντικές βάρδιες παρατήρησης σε επιλεγμένα σημεία του νησιού και άμεση ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε περίπτωση καπνού ή πυρκαγιάς.

  Στη διάρκεια του σχεδιασμού της δράσης, ζητήθηκε η συμμετοχή με εθελοντές από διάφορες ομάδες της Κέρκυρας και πολιτιστικούς συλλόγους, κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τα πυροφυλάκια, για ευνόητους φυσικά λόγους.

  Καθορίστηκαν αρχικά, 4 σημεία στην Κέρκυρα αλλά τελικά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε βάρδιες, σε  3 πυροφυλάκια, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο  και στα οποία εκτελέστηκαν οι πρώτες εθελοντικές βάρδιες. Η κάθε βάρδια ήταν 4ωρη από τις 15:00 έως τις  19:00 μμ, διότι αυτές είναι και οι πιο επικίνδυνες ώρες για εκδήλωση πυρκαγιάς. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις οι εθελοντές, κάθησαν και παραπάνω ώρα στη βάρδια, αν υπήρχε κάτι που έπρεπε να ελένξουν ή αν είχε πολύ δυνατό αέρα.

  Το πρώτο πυροφυλάκιο λοιπόν, βρίσκεται στη νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο Χλωμό, στην εκκλησία του Ταξιάρχη. Εδώ λοιπόν οφείλουμε ν’ αναφέρουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χλωμού, ήταν από εκείνους που δήλωσαν αμέσως συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και μάλιστα ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου τις βάρδιες στο συγκεκριμένο πυροφυλάκιο. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω καταρχήν το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στήριξε αυτή τη δράση και κατά δεύτερο λόγο την πρόεδρο, κ. Αναστασία Δημέγγελη, για την σημαντικότατη βοήθεια της στον προγραμματισμό των βαρδιών των εθελοντών αλλά και σε πολλά άλλα θέματα που προέκυψαν στην πορεία.

  Το δεύτερο πυροφυλάκιο που πραγματοποιήθηκαν βάρδιες, βρίσκεται στον Πέλεκα και συγκεκριμένα στο παρατηρητήριο του Κάιζερ. Από εκείνη τη θέση υπάρχει πολύ μεγάλη ορατότητα κυρίως προς τη μέση Κέρκυρα και ανέλαβαν βάρδιες εθελοντές από την πόλη της Κέρκυρας, την περιοχή του  Αι Γιάννη, από το τοπικό συμβούλιο του Αι – Γιάννη και από μέλη της  Κερκυραίων Πρωτοβουλία.

  Το τρίτο και το πιο σημαντικό πυροφυλάκιο, βρίσκεται στην περιοχή Τρουμπέτα. Έχει πολύ μεγάλη ορατότητα τόσο στη μέση Κέρκυρα όσο και στη Βόρεια πλευρά του νησιού. Στο πυροφυλάκιο αυτό σημαντικότατη ήταν η συμβολή εθελοντών από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και συγκεκριμένα το παράρτημα Ευρωπούλων, μια συνεργασία που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και επίσης θα επεκταθεί και σε άλλες κοινές δράσεις. Επίσης βάρδιες στο πυροφυλάκιο αυτό, ανέλαβαν μέλη της Κερκυραίων Πρωτοβουλία αλλά και εθελοντές πολίτες από την πόλη της Κέρκυρας!

  Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι στο πυροφυλάκιο του Χλωμού, οι βάρδιες ήταν καθημερινές, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις και ότι στα άλλα δύο πυροφυλάκια, δεν κατέστη δυνατό η καθημερινή βάρδια, λόγω μεγάλης απόστασης όσων συμμετείχαν, αλλά πραγματοποιήθηκαν βάρδιες όποτε μας ζητήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία, κυρίως λόγω υψηλής θερμοκρασίας και δυνατών ανέμων.
Κάτι που θα θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα του χρόνου, ώστε να υπάρχει καθημερινή βάρδια και σε αυτά τα δύο πυροφυλάκια.

Τέλος, για να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό με την εθελοντική παρατήρηση, αξίζει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι κάποιοι εθελοντές που ήθελαν πολύ να συμμετέχουν στην δράση, αλλά δεν τους άφηνε το φορτωμένο εργασιακό τους πρόγραμμα, παρόλα αυτά βρήκαμε τρόπο να συμμετέχουν.

 Λόγω εργασίας, είναι άτομα που κινούνται σε καθημερινή βάση με οχήματα σε ολόκληρο το νησί και έτσι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, να έχουν τα μάτια τους ανοικτά και να ειδοποιήσουν την πυροσβεστική για κάθε τι ύποπτο που αντιληφθούν. Μάλιστα, 3 φορές αναφέρθηκε πυρκαγιά από άτομο που συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα! Τα ονόματα  και τα τηλέφωνα όλων των εθελοντών καθώς και οι βάρδιες που εκτελούσαν, στέλνονταν στους υπεύθυνους αξιωματικούς της Π.Υ. ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


  Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δώσουμε, στην άμεση και πρώτη ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, από την εθελόντρια που εκτελούσε βάρδια στο παρατηρητήριο του Χλωμού, κ. Αρετή Καββαδία και η οποία πραγματικά μας έσωσε από άσχημες συνέπειες στην  συγκεκριμένη περιοχή, γιατί έδωσε την δυνατότητα στην πυροσβεστική υπηρεσία να βρεθεί πολύ σύντομα στην πυρκαγιά και να επιτύχει την γρήγορη κατάσβεση της, με τη σημαντικότατη βοήθεια και από αέρος με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

  Το μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους  και η σημερινή αναγνώριση και βράβευση τους, θεωρούμε είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για όσα προσέφεραν εθελοντικά για το νησί μας!

  Τέλος, τον πιο σημαντικό παράγοντα για την καλή σχετικά χρονιά που διανύσαμε, και φυσικά δεν είναι άλλος, από την πυροσβεστική υπηρεσία, τους αξιωματικούς που οργάνωσαν και συντόνισαν πολύ αποτελεσματικά την προστασία και την πυρόσβεση, τους πυροσβέστες , πάντα σε συνεργασία με την πολιτική προστασία του δήμου, τα τοπικά συμβούλια και τους κατά τόπους εθελοντές!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον Επιπυραγό κ. Νικόλαο Κολοβό, ΔΙΟΙΚΗΤΗ του  1ΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Και τον Υποπυραγό κ. Κωνσταντίνο Μικάλεφ, ΔΙΟΙΚΗΤΗ του πυροσβεστικού κλιμακίου Αργυράδων,

για την σημαντικότατη συνεργασία και βοήθεια τους στην όλη αυτή προσπάθεια!

  Πιστεύουμε ότι έτσι θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, μια συνεργασία όλων των φορέων και εθελοντών που θέλουν να βοηθήσουν, ανεξάρτητα από προσωπικά και άλλα συμφέροντα.
Η Κέρκυρα είναι το νησί μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε, για να το παραδώσουμε ακόμη καλύτερο στα παιδιά μας!

  Εμείς από την πλευρά μας, εκ μέρους της Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ, θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα για την επόμενη χρονιά την δράση αυτή, βρίσκοντας περισσότερους εθελοντές και επίσης ψάχνοντας από τώρα τρόπους για να προμηθευτούμε τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνθηκών.


 Αναμνηστική πυρογραφία, δημιουργία της ζωγράφου Όλγα Σταύρου για τη δράση αυτή!
                                      Βεβαίωση συμμετοχής στη δράση




Πληροφορίες: κ. Ανδριάνα Σταύρου


26610 34066 ( Ώρες καταστημάτων )
6937255366 Wind
695 1324892 Vodafone
693 7255366 Cosmote
E-mail: kerkyraionprotovouliamko@yahoo.gr , 
http://politonexousia.blogspot.com/ και στο 
Facebook: Κερκυραίων Πρωτοβουλία - Πολιτών Εξουσία ΜΚΟ (ομάδα),
Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ (προφίλ ).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου