Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Εθελοντική ενημέρωση για την " Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη ".                        Τι είναι η ΚΥΠ - Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης (όχι καρκίνος) διόγκωση του προστάτη είναι μια φυσιολογική διεργασία που συμβαίνει σε όλους τους άνδρες με την πάροδο των ετών αν και σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άντρα. Πιστεύεται πως περίπου 50% των ανδρών άνω των 60 έχουν σημαντική διόγκωση του προστάτη και περίπου 35% αυτών έχουν ενοχλητικά συμπτώματα από αυτό.
Η διόγκωση του προστάτη φαίνεται να οφείλεται σε αύξηση του αριθμού των κυττάρων του. Αυτή η διαδικασία είναι υπό ορμονικό έλεγχο (κυρίως τεστοστερόνη). Γι αυτό το λόγο ευνούχοι άντρες δεν παρουσιάζουν ποτέ υπερπλασία προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (όπως ονομάζεται αυτή η διόγκωση) παρουσιάζεται με διάφορα συμπτώματα. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει από σχηματισμό λίθων(πέτρας) στην κύστη, πρόκληση ουρολοιμώξεων μέχρι νεφρική ανεπάρκεια από δυσκολία απομάκρυνσης των ούρων και οξεία επίσχεση ούρων(αδυναμία ούρησης). 

Η καλοήθης αύξηση του μεγέθους του προστάτη παρατηρείται στο 50% των ανδρών μεταξύ 51 και 60 ετών και στο 90% των ανδρών άνω των 80ετών.

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι:
 • Συχνουρία: Ανάγκη για συχνή ούρηση
   
 • Ανάγκη για συχνή ούρηση κατά τη νύχτα που διακόπτει κατ' επανάληψη τον ύπνο
   
 • Αδύνατη ή διακεκομμένη ούρηση, μείωση της ακτίνας ούρησης
   
 • Αίσθηση ατελούς κένωσης
   
 • Αύξηση του χρόνου ούρησης, η οποία κάποτε γίνεται με στάγδην αποβολή ούρων
   
 • Καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης
   
 • Αίσθηση για επιτακτική ούρηση
   
 • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στη λεκάνη και στο άνω μέρος των μηρών 

Διάγνωση

1. PSA
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο, το λεγόμενο PSA (Prostate Specific Antigen), το οποίο προσδιορίζεται με μία εξέταση αίματος καθώς και ο καθορισμός της σχέσης μεταξύ του ελεύθερου και ολικού PSA είναι μεταξύ άλλων μεθόδων, μία αξιόλογη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι φυσιολογικό για τον προστάτη να παράγει PSA, το οποίο ρευστοποιεί το σπέρμα. Ένα μικρό μέρος του PSA κυκλοφορεί φυσιολογικά στο αίμα. Υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε ΚΥΠ, καρκίνο του προστάτη ή προστατίτιδα.
2. Δακτυλική εξέταση από τον ορθό
Είναι όπως και παλιότερα το πλέον βασικό και απλό διαγνωστικό βήμα. Φορώντας ένα εξεταστικό γάντι και με την βοήθεια ενός λιπαντικού μέσου εισάγει ο ουρολόγος το δάκτυλο του στον ορθό. Επειδή ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από τον ορθό μπορεί ο ουρολόγος να ψηλαφίσει το πίσω τοίχωμα του προστάτη. Έτσι προσδιορίζεται η σύσταση, το σχήμα και κατά προσέγγιση ο όγκος του προστάτη.


Θεραπεία

Στο αρχικό στάδιο του καλοήθους προστατικού συνδρόμου (ΚΠΣ) ενδείκνυνται η συντηρητική, φαρμακευτική θεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία του καλοήθους προστατικού συνδρόμου πρέπει να αναγράφεται πάντα από έναν ειδικό ουρολόγο και να ελέγχεται η πορεία της νόσου με ειδικές εξετάσεις (PSA, δακτυλική εξέταση, υπόλοιπο ούρων,ουρορομετρία).
Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
• Άλφα-αδρενεργικούς αποκλείστες: ελαττώνουν την αντίσταση στην ροή των ούρων (άμεση δράση)
• Αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης: συρρικνώνουν τον προστάτη (καθυστερημένη δράση)
• Φυτικά φάρμακα: χρησιμοποιούνται για πρόληψη και θεραπεία. Δρουν με διαφορετικό κάθε φορά μηχανισμό. Η δράση τους έχει σε μερικές αλλά όχι σε όλες τις κλινικές μελέτες αποδειχθεί.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα στο 30-60% των ανδρών με ΚΠΣ, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιοι άνδρες θα ανταποκριθούν στην φαρμακευτική θεραπεία ή ποια φάρμακα θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και θα είναι καλύτερα για τον συγκεκριμένο άνδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου