Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Νέα δράση:" Σωστή ενημέρωση - έγκαιρη πρόληψη - βελτίωση της ποιότητας ζωής "

                                               ΚΥΠ - Καλοήθης Υπερπλασία  του Προστάτη

    Μία νέα προσπάθεια γίνεται από την Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ, η οποία με στοχευμένες δράσεις, θα προσπαθήσει να ενημερώσει, ευαισθητοποιήσει και βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων του νησιού μας! Δράσεις που αφορούν την προληπτική ιατρική, θέματα καθημερινά που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουμε και δυσκολεύουμε έτσι τις συνθήκες της καθημερινότητας μας!


Η πρόληψη, είναι η καλύτερη μέθοδος αποφυγής μιας ασθένειας! Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη μετάβαση στον αρμόδιο ιατρό, καθιστά πιο εύκολη και λιγότερη επώδυνη την εκάστοτε θεραπεία.

  Έτσι ξεκινά η πρώτη δράση μας, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ιατρό, κ. Αλέξανδρο Πουλή, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κέρκυρας για ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τον ανδρικό πληθυσμό και είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ( ΚΥΠ ). 

Η δράση θα περιλαμβάνει 3 πράξεις:

 Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29/08/2012 στις 20:00 μμ, σε κεντρικά σημεία της πόλης ( Λιστόν, Πάνω Πλατεία, Σαρόκο, Σπηλιά ) και κατά την οποία, μέλη και εθελοντές της Κερκυραίων Πρωτοβουλία θα μοιράσουν έντυπο υλικό, που θα μας προμηθεύσει το τμήμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, για την Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ( ΚΥΠ ) και θα ενημερώσουν τον κόσμο.

Η δεύτερη πράξη θα περιλαμβάνει την ίδια διαδικασία, αλλά διαφορετική ημερομηνία, που θα πραγματοποιηθεί στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας!

Η τρίτη και τελευταία δράση για την Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ( ΚΥΠ ), θα περιλαμβάνει, έντυπη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου , μέσω των νέων τεχνολογιών
( ίντερνετ ).

Πιστεύουμε ότι με την κίνηση αυτή ξεκινά μια σειρά δράσεων που θα βοηθήσει πολλά άτομα στο μέλλον. Επόμενες δράσεις θα περιλαμβάνουν και άλλα ιατρικά θέματα, θέματα διατροφής αλλά και πολλά ακόμη!

Τι είναι η ΚΥΠ - Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης (όχι καρκίνος) διόγκωση του προστάτη είναι μια φυσιολογική διεργασία που συμβαίνει σε όλους τους άνδρες με την πάροδο των ετών αν και σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άντρα. Πιστεύεται πως περίπου 50% των ανδρών άνω των 60 έχουν σημαντική διόγκωση του προστάτη και περίπου 35% αυτών έχουν ενοχλητικά συμπτώματα από αυτό.
Η διόγκωση του προστάτη φαίνεται να οφείλεται σε αύξηση του αριθμού των κυττάρων του. Αυτή η διαδικασία είναι υπό ορμονικό έλεγχο (κυρίως τεστοστερόνη). Γι αυτό το λόγο ευνούχοι άντρες δεν παρουσιάζουν ποτέ υπερπλασία προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (όπως ονομάζεται αυτή η διόγκωση) παρουσιάζεται με διάφορα συμπτώματα. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει από σχηματισμό λίθων(πέτρας) στην κύστη, πρόκληση ουρολοιμώξεων μέχρι νεφρική ανεπάρκεια από δυσκολία απομάκρυνσης των ούρων και οξεία επίσχεση ούρων(αδυναμία ούρησης). 

Η καλοήθης αύξηση του μεγέθους του προστάτη παρατηρείται στο 50% των ανδρών μεταξύ 51 και 60 ετών και στο 90% των ανδρών άνω των 80ετών.

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι:
  • Συχνουρία: Ανάγκη για συχνή ούρηση
     
  • Ανάγκη για συχνή ούρηση κατά τη νύχτα που διακόπτει κατ' επανάληψη τον ύπνο
     
  • Αδύνατη ή διακεκομμένη ούρηση, μείωση της ακτίνας ούρησης
     
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης
     
  • Αύξηση του χρόνου ούρησης, η οποία κάποτε γίνεται με στάγδην αποβολή ούρων
     
  • Καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης
     
  • Αίσθηση για επιτακτική ούρηση
     
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στη λεκάνη και στο άνω μέρος των μηρών 

Διάγνωση

1. PSA
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο, το λεγόμενο PSA (Prostate Specific Antigen), το οποίο προσδιορίζεται με μία εξέταση αίματος καθώς και ο καθορισμός της σχέσης μεταξύ του ελεύθερου και ολικού PSA είναι μεταξύ άλλων μεθόδων, μία αξιόλογη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι φυσιολογικό για τον προστάτη να παράγει PSA, το οποίο ρευστοποιεί το σπέρμα. Ένα μικρό μέρος του PSA κυκλοφορεί φυσιολογικά στο αίμα. Υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε ΚΥΠ, καρκίνο του προστάτη ή προστατίτιδα.
2. Δακτυλική εξέταση από τον ορθό
Είναι όπως και παλιότερα το πλέον βασικό και απλό διαγνωστικό βήμα. Φορώντας ένα εξεταστικό γάντι και με την βοήθεια ενός λιπαντικού μέσου εισάγει ο ουρολόγος το δάκτυλο του στον ορθό. Επειδή ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από τον ορθό μπορεί ο ουρολόγος να ψηλαφίσει το πίσω τοίχωμα του προστάτη. Έτσι προσδιορίζεται η σύσταση, το σχήμα και κατά προσέγγιση ο όγκος του προστάτη.


Θεραπεία

Στο αρχικό στάδιο του καλοήθους προστατικού συνδρόμου (ΚΠΣ) ενδείκνυνται η συντηρητική, φαρμακευτική θεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία του καλοήθους προστατικού συνδρόμου πρέπει να αναγράφεται πάντα από έναν ειδικό ουρολόγο και να ελέγχεται η πορεία της νόσου με ειδικές εξετάσεις (PSA, δακτυλική εξέταση, υπόλοιπο ούρων,ουρορομετρία).
Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
• Άλφα-αδρενεργικούς αποκλείστες: ελαττώνουν την αντίσταση στην ροή των ούρων (άμεση δράση)
• Αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης: συρρικνώνουν τον προστάτη (καθυστερημένη δράση)
• Φυτικά φάρμακα: χρησιμοποιούνται για πρόληψη και θεραπεία. Δρουν με διαφορετικό κάθε φορά μηχανισμό. Η δράση τους έχει σε μερικές αλλά όχι σε όλες τις κλινικές μελέτες αποδειχθεί.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα στο 30-60% των ανδρών με ΚΠΣ, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιοι άνδρες θα ανταποκριθούν στην φαρμακευτική θεραπεία ή ποια φάρμακα θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και θα είναι καλύτερα για τον συγκεκριμένο άνδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου