Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ιερός Ναός Ιάσονος και Σωσίπατρου περί το 1000!



      Το σημαντικότερο μνημείο της μέσης Βυζαντινής περιόδου (καθολικό Μονής στα μεταβυζαντινά χρόνια). Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα δικίονου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού (ορθογώνιας εκκλησίας με τρούλο) και ένας από τους καλύτερα σωζόμενους ναούς αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Ο συνηθισμένος τύπος Ναού κατά τους 11ο - 14ο αι. παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο μνημείο μερικές ιδιομορφίες. Οι τρεις αψίδες που προεξέχουν ανατολικά δεν έχουν το ίδιο σχήμα. Το τρίβηλο με το οποίο ο νάρθηκας επικοινωνεί με τον κεντρικό χώρο αποτελεί παλαιοχριστιανική επιβίωση. Ο οκτάπλευρος τρούλος μετασκευασμένος τον 17ο αι. παρουσιάζει στις ακτές του εσοχές με ενδομημένους κιονίσκους.
Ο ναός είναι κτισμένος χαμηλά με μεγάλους πωρόλιθους από τα ερείπια της αρχαίας πόλης και ψηλότερα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής (ορθογώνιοι λίθοι που περικλείονται από σειρές πλίνθων). Στους οριζόντιους αρμούς παρεμβάλλονται οδοντωτές ταινίες ενώ στους κάθετους τούβλα λαξευμένα με κουφικά γράμματα, αποτελώντας μέρος της πλουσιότατης κεραμοπλαστικής διακόσμησης.
Το κτιστό μπαρόκ τέμπλο (18ος αι.) μορφούμενο από κυματιστή επιφάνεια με ελλειπτικά στοιχεία και τμήματα ορθομαρμάρωσης, φέρει αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες. Οι δύο μεγάλες φορητές εικόνες των εφέστιων αγίων ανήκουν στον Ε. Τζάννε. Τα σωζόμενα σπαράγματα τοιχογραφιών ανάγονται στους 11ο και 14ο αι. Εξωτερικά το προόκτισμα στη Β.Δ. γωνία, ανήκει στην μεταβυζαντινή περίοδο και χρησιμοποιείται ως κατοικία του ιερέα.
 Πηγή: ΤΕΕ Τμήμα Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου