Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ






 - Βγείτε αμέσως από το σπίτι ακολουθώντας το σχέδιο διαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείστε και βοηθείστε, αυτούς που κινδυνεύουν άμεσα (παιδιά, ηλικιωμένοι) και για κανένα λόγο μη γυρίσετε πίσω.

- Πριν ανοίξετε μια πόρτα, ελέγξτε την προσεκτικά με το χέρι σας ξεκινώντας, από το κάτω μέρος. Αν είναι πολύ ζεστή ή βγαίνουν καπνοί, σημαίνει ότι πίσω της υπάρχει φωτιά, οπότε θα πρέπει να φύγετε από άλλη κατεύθυνση. Κατά το άνοιγμα της πόρτας, να στέκεστε στο πλάι.

- Αν ο χώρος που πρέπει να διασχίσετε έχει γεμίσει με καπνό, γονατίστε στο πάτωμα, κρατήστε το κεφάλι όσο πιο χαμηλά μπορείτε εκεί ο αέρας είναι πιο καθαρός και κρύος- και προχωρήστε προς την έξοδο έρποντας, με ταυτόχρονη κάλυψη μύτης και στόματος με μια πετσέτα ή ένα ρούχο.

- Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, σταματήστε- πέστε κάτω- καλύψτε το πρόσωπο με τα χέρια σας και κυλιστείτε στο πάτωμα μέχρι να σβήσουν οι φλόγες. Μην κάνετε χρήση ανελκυστήρα γιατί μπορεί να παγιδευτείτε.

- Ανοίξτε το παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας απ΄έξω, αλλά να είστε έτοιμοι να το κλείσετε αμέσως αν δείτε ότι τραβάει τον καπνό μέσα στο δωμάτιο. Κλείστε όλες τις πόρτες ανάμεσα σε σας και τη φωτιά.

- Εάν είστε εγκλωβισμένοι, κάνετε σήμα στους πυροσβέστες μέσω παράθυρου ή ορόφου αναβοσβήνοντας ένα φακό ή κυματίζοντας κάποιο ανοιχτόχρωμο ρούχο.

- Μόλις βρεθείτε σε ασφαλές μέρος ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199, ενημερώστε για τυχόν παγιδευμένα άτομα και υποδείξτε στους πυροσβέστες έγκαιρα τη θέση τους στο κτίριο.          

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου