Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τελικά θέλουμε μια καθαρή Κέρκυρα ?


     Λίγο – πολύ όλοι έχουμε γνώση για το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Σε λίγο καιρό, με τους ρυθμούς που πάμε, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, δεν θα μπορεί να δεχτεί  πλέον, την παραμικρή ποσότητα. Η δε  «χωματερή» στη Λευκίμη, δεν ειναι λύση. Οπότε τι θα κάνουμε όταν φτάσει εκεινη η ώρα? Φανταζόμαι ότι κανείς δεν θέλει να ξαναδεί τις εικόνες  που παρουσίαζε η Κέρκυρα την περίοδο των Χριστουγέννων του 2010. Ο κινδυνος όμως να γίνει κάτι τέτοιο, είναι παραπάνω από ορατός! Ανεξάρτητα λοιπόν από τη λύση που καλείται να δώσει ο δήμος, για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο νησί, πρέπει και εμείς οι πολίτες να κάνουμε κάτι. Η δική μας πρόταση λοιπόν, είναι να μειώσουμε σημαντικά τα καθημερινά μας απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, κάνωντας ανακύκλωση! Ο τρόπος είναι εύκολος, ανέξοδος και με πολύ σημαντικά  θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον που ζούμε! Επίσης  το νησί μας είναι και ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε και να τηρούμε βασικούς κανόνες καθαριότητας! Επειδή όμως αρκέτοι από εμάς δεν γνωρίζουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες ανακύκλωσης και κανόνων καθαριότητας, αποφασίσαμε να προβούμε στην εξής δράση με τριπλό στόχο:

1)       Ενημέρωση και εκπαίδευση των καταστημάτων του νησιού, όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους σε θέματα καθαριότητας. Ενημέρωση τους επίσης σε θέματα ανακύκλωσης συσκευασιών και ευαισθητοποίηση τους, ώστε να κάνουν ανακύκλωση τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και στο σπίτι τους. Η ενημέρωση θα ξεκινήσει από την πόλη της Κέρκυρας και θα επεκταθεί, σε  βάθος χρόνου σε ολόκληρη την Κέρκυρα και τα διαπόντια!

2)      Ενημέρωση και εκπαίδευση των νοικοκυριών για τα ίδια θέματα με τα καταστήματα. Σκοπός μας είναι να ενημερωθούν όλα τα σπίτια, προκειμένου να μην εμφανίζεται η πολύ δυσάρεστη εικόνα στους δρόμους, τα καντούνια και τις συνοικίες του νησιού!


3)      Για το τέλος αφησάμε το πιο σημαντικό κομμάτι, ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολεία ! Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών μας φίλων, διότι αν αποκτήσουν σωστές βάσεις και συνήθειες απο μικρή ηλικία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τις συνεχίσουν και ως ενήλικες!

     Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα βασιστούμε σε εθελοντές:
Άτομα που νοιάζονται και αγαπούν το νησί μας....

Φοιτητές που μπορούν να πάρουν μέρος και να συνησφέρουν με αυτόν τον τρόπο, το δικό τους ληθαράκι στην διατήρηση του καθαρού περιβάλλοντος...

Επαγγελματίες που σε βάθος χρόνου θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις τους...

Εθελοντικές ομάδες που δίνουν τη δική τους μάχη για το περιβάλλον και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το νησί μας.....

Σκεφτείτε πως αν η δράση έχει μαζικότητα, ο χρόνος που θ’ απαιτηθεί από τους εθελόντες θα είναι ελάχιστος!!! Άλλωστε ο καθένας θα ασχολείται ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει!

   Σε πρώτη φάση, θα ενημερωθούν τα καταστήματα στη περιοχή της παλιάς πόλης και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα καταστήματα. Η ενημέρωση θα γίνεται κατά περιοχές και θα διανέμεται ειδικό ενημερωτικό έντυπο, καθώς επίσης θα δίνονται οδηγίες και διευκρινήσεις, όπου χρειαστεί! Οι εθελοντές θα φορούν ειδικά μπλουζάκια και στο τέλος της προσπάθειας αυτής θα πάρουν και δίπλωμα συμμετοχής σε εθελοντική δράση για το περιβάλλον, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο βιογραφικό τους.

Τι λέτε λοιπόν? Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον? Αξίζει να δημιουργήσουμε μία καθαρή Κέρκυρα? Ένα πραγματικό πράσινο νησί? Εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει!!!!!!!! Το οφείλουμε στα παιδιά μας να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου