Κερκυραίων Πρωτοβουλία ΜΚΟ

Κερκυραίων Πρωτοβουλία  ΜΚΟ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων με το σχέδιο ΕΠ.ΑΝΑ.ΜΕΙ.ΒΙ. της «ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

Το σχέδιο ΕΠ.ΑΝΑ.ΜΕΙ.ΒΙ. της «ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη Κέρκυρα με πολλά θετικά αποτελέσματα. Μια καθαρή Κέρκυρα, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Βασική προϋπόθεση είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πηγή, δηλαδή το γνωστό στο εξωτερικό σύστημα «Πόρτα-πόρτα». Μόνο έτσι θα επιτύχουμε τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων .
Η Επαναμοιβή για το νησί και τους κατοίκους του είναι τεραστίων διαστάσεων.
Η λέξη ΕΠ.ΑΝΑ.ΜΕΙ.ΒΙ. προέρχεται από τέσσερις άλλες λέξεις:
1. ΕΠ: Επαναχρησιμοποίηση
2. ΑΝΑ: Ανακύκλωση
3. ΜΕΙ: Μείωση
4. ΒΙ: Βιοκαύσιμα.


1. Η επαναχρησιμοποίηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση των απορριμμάτων. Πολλά χρήσιμα αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές. Με την δημιουργία τριών κέντρων στο Βορρά, Κέντρο και Νότο που θα δέχονται χρήσιμα αντικείμενα που ίσως μερικά να χρειάζονται κάποιες επισκευές, μειώνουμε το ποσοστό των απορριμμάτων, αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας και μειώνουμε δραματικά το κόστος αγοράς παρομοίων αντικειμένων προς τους καταναλωτές.
2. Η ανακύκλωση γίνεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική με την αποκομιδή και διαλογή των απορριμμάτων στη πηγή. Η ανακύκλωση, με τη διαλογή στην πηγή, θα φέρει νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας και θα εφαρμοστεί και σε άλλα προϊόντα και αντικείμενα που μέχρι τώρα βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημοσίους χώρους, σε κάθε γωνιά του νησιού, σε εθνικούς και δημοτικούς δρόμους, ρυάκια, ποτάμια κλπ. Τα μπάζα πχ μια μεγάλη πηγή πλούτου, είναι ανεκμετάλλευτη και «στολίζουν» παντού το νησί. Με τα κατάλληλα μηχανήματα ανακυκλώνονται σε αδρανή υλικά για να χρησιμοποιηθούν σε έργα, μειώνοντας δραματικά το κόστος, αφου η τιμή ανά κυβικο θα είναι περίπου στο 1/4 σε σχέση με τα εισαγώμενα υλικά με φορτηγά πλοία. Έτσι, τα ξύλα, τα λάστιχα και τόσα άλλα, μπορούν με τη σειρά τους με την ανακύκλωση να αποφέρουν μεγάλο όφελος για το νησί. Τρία κέντρα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, όπως αναφέραμε παραπάνω, θα λειτουργούν στο νησί και οι πολίτες θα εναποθέτουν τα απορρίμματά σε αυτούς τους χώρους ή θα γίνεται η αποκομιδή τους από το Δήμο. Οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν οι ίδιοι τα σκουπίδια προς ανακύκλωση στα τρία κέντρα. Οι παραβάτες που θα συνεχίσουν την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων σε χώρους χωρίς σχετική άδεια από την πολεοδομία του Νέου Δήμου Κερκύρας, θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα από την Νέα Δημοτική Αστυνομία.
3. Η μείωση με ποικίλους τρόπους και η αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών και επαγγελματιών, είναι ένας βασικός παράγοντας στη σωστή αντιμετώπιση της διαχείρισης του τεραστίου αυτού προβλήματος για το νησί μας που λέγεται σκουπίδια.
4. Βιοκαύσιμα: Στην ΕΕ έχουν κάνει μεγάλα βήματα με την καύση ορισμένων απορριμμάτων. Και εδώ για άλλη μια φορά, η αποκομιδή στην πηγή, είναι σημαντική.
Το εργοστάσιο καύσης τελευταίας τεχνολογίας, όπως αυτό στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα μόνο διοξείδιο του άνθρακα άλλα και πάλι αν και αυτό διαχειριστεί σωστά μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η διοχέτευση του διοξειδίου του άνθρακα σε θερμοκήπια, διευκολύνει τις καλλιέργειες. Το εργοστάσιο καύσης ελεγχομένων αποβλήτων, μπορεί να δεχτεί λύματα όπως η μούργα από τα ελαιουργεία, ακόμα και λύματα από μονάδες εκτροφής ζώων. Σε αντάλλαγμα, μπορεί να παρέχει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας (από 120.000 τόνους σκουπίδια περίπου 60 ΜW ηλεκτρική ενέργεια. Η Κέρκυρα χρησιμοποιεί το χειμώνα 70 ΜW). Επίσης, η προοπτική της τηλεθέρμανσης, ακόμα και τηλεψύξης είναι εφικτή.


Δείτε στο βίντεο το εργοστάσιο καύσης στο Άμστερνταμ.

Αντιγράψτε και επικολλείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://www.youtube.com/watch?v=jzp3KfNk0xc


Κι εδώ δείτε τα προβλήματα που έχει το νησί, αλλά και τα αποτελέσματα της σωστής διαχείρισης σε άλλα κράτη.
Αντιγράψτε και επικολλείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

 http://www.youtube.com/user/AFTONOMOSTV#p/u/85/iMza8UpFEF4



Τα σκουπίδια είναι ένας θησαυρός που έχει μείνει ανεκμετάλλευτος από τις προηγούμενες τοπικές διοικήσεις και έχει προκαλέσει μια τεράστια ζημία στο νησί και στους κατοίκους του.

2 σχόλια:

  1. Με τη διαφορά ότι στη Μεγάλη Βρετανία, έχουν και κάδους ειδικά για τα ζωικά απορρίμματα, και κατασκευάζουν με αυτά βιολιπάσματα.
    Αλλά ακόμα και εκεί για να επιτύχει το μέτρο, θεσπίστηκε νόμος επιβολής του μέτρου και οι δήμοι, στις περιοχές που ο κόσμος δε συμμορφωνόταν, θέσπισαν τον επιτηρητή κάδων απορριμμάτων, ο οποίος επιβάλει επιτόπου πρόστιμα στους παραβάτες, όπως η τροχαία.
    Άρα μιλάμε για κεντρική θέληση.
    Το κράτος έδωσε τα μέσα και τα όπλα στους δημάρχους και αυτοί τα χρησιμοποίησαν αναλόγως.
    Δημοσίευμα επί αυτού υπήρχε και στη real news στις αρχές του Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΝΑ ΧΡΗΓΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ (ΜΙΚΑΛΕΦ) Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ (ΚΟΥΡΗ). ο ΜΑΡΚ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΧΑΝΕ 200.000 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΕ 1.000.000 ΛΙΡΕΣ. ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή